پتینه به معنای زنگار و کهنگی است. پتینه در اصطلاح به عنوان سبکی از کار نقاشی ساختمان در رنگ کاری به کار برده می ‌شود. هنگام انجام پتینه کاری، در سطح مورد نظر حالتی رنگ و رو رفته و کهنه ایجاد می‌ شود. اما امروزه با استفاده از متریال‌ های به ‌روز در کنار سبک کاری متفاوت و جدید می  ‌توان جلوه‌ هایی مدرن را به مجموعه رنگ‌ های پتینه اضافه کرد. در ادامه اطلاعات کلی در رابطه با پتینه را را برای شما عزیزان شرح خواهیم داد. پس تا انتهای این مطالب همراه ما باشید.

با انواع پتینه آشنا شوید

پتینه ها دارای انواع مختلفی هستند که از بین آن‌ ها می‌ توان به پتینه سفال که از آن برای تهیه تابلو استفاده می ‌شود و پینه ترک اشاره کرد. به طور کلی پتینه به دسته ‌های زیر تقسیم می ‌شود:

همچنین پتینه از نظر سطح شامل سفال، فلز، مجسمه، شیشه، دیوار و غیره است.

کاربردهای مختلف پتینه

یکی از کاربردهای مهم پتینه بر روی سقف و دیوار اجرا می ‌شود. این ویژگی در سالن‌ های کنفرانس، مدارس، شرکت‌ ها، بیمارستان ‌ها و غیره به کار گرفته می ‌شود. آنچه که سبب استفاده از پتینه به جای رنگ‌ های روغنی و پلاستیکی در این اماکن می ‌شود، زیبایی و ماندگاری بیشتر آن است؛ زیرا پتینه در بیشتر طرح‌ های خود بافتی زیبا ایجاد می ‌کند که ترسیم آن در سطح دیوار امکان‌ پذیر است. علاوه ‌بر این از پتینه برای مرتفع نشان دادن سقف منازل استفاده می‌ شود.

پتینه سبب ایجاد محیط و فضایی پرنشاط و گرم می ‌شود. در برخی موارد از پتینه جهت کهنه کاری یا همان عتیقه کردن سطوح مختلف و اشیاء استفاده می ‌کنند. پتینه بر روی سطوحی چون مس، چوب، سنگ و فلزات قابل اجرا است. پتینه کاری فعالیتی هنری است، به همین دلیل اجرای آن به خلاقیت نیاز دارد. در نقاشی ساختمان به واسطه پتینه از رنگ روغن، رنگ دکوراتیو و برخی ابزارهای خاص استفاده می ‌شود. در ادامه مطلب توضیحات بیشتری در این زمینه شرح خواهیم داد.

به طور کلی پتینه کاری از مزایای فراوانی برخوردار است. در صورت مشاهده نمونه اجرا شده پتینه، زیبایی و دلنشینی آن نسبت به سایر دیوارپوش ها مورد توجه افراد قرار می ‌گیرد. اجرای پتینه بر روی کلیه سطوح از جمله سقف، دیوار، فلز و چوب امکان ‌پذیر است. پتینه به دلیل بافت ‌های ریز و درشت جذاب، می ‌تواند ترک ‌های دیوار و خوردگی ‌ها را به خوبی پوشش دهد. همچنین پتینه کاری از ماندگاری بالایی برخوردار است و قابلیت ترمیم و شست و شو نیز دارد. به طور معمول این عملیات تنها در بخش کوچکی از فضا مورد استفاده قرار می‌گیرد.

دلایل متعدد استفاده از پتینه

پتینه یک عایق مناسب در برابر رطوبت است و به همین توانسته جایگزینی مناسبی برای رنگ‌ های ساختمانی از جمله مولتی کالر و بلکا شود. از نظر بسیاری از افراد متخصص و فعال در زمینه نقاشی ساختمان، پتینه بهترین رنگ در صنعت نقاشی ساختمان است. پتینه در مقایسه با سایر رنگ‌ های پلاستیکی و روغنی ماندگاری بیشتری دارد. همین امر سبب شده در مکان‌ هایی که نیاز به ماندگاری بیشتری است، استفاده از پتینه رایج ‌تر باشد. به طور کلی برای ایجاد طرح ‌های هنری و متفاوت در نقاشی ساختمان، از پتینه استفاده می ‌شود.

دلایل متعدد استفاده از پتینه

قیمت پتینه چگونه است؟

جالب است بدانید که پتینه با تمام ویژگی ‌های برجسته ‌ای که دارد، از نظر اقتصادی نسبت به سایر ابزار و موادی که در نقاشی ساختمان استفاده می ‌شود، هزینه ‌ای مقرون به‌ صرفه تر دارد. این ویژگی سبب شده که در برخی موارد از پتینه به جای کاغذ دیواری استفاده شود. هزینه پتینه کاری به موارد مختلفی از جمله جنس مواد اولیه، سختی اجرای کار، متراژ فضای کار و غیره بستگی دارد. اما به طور کلی هزینه اجرای آن در مقایسه با رنگ کاری و کاغذ دیواری به صرفه ‌تر است. پتینه به دلیل این ویژگی ‌ها توانسته جایگاه خود را در این حوزه حفظ کند. میزان دشواری اجرای پتینه به نوع آن بستگی دارد.

مزیت ‌های اجرای پتینه‌ چیست؟

پتینه کاری مانند سایر فعالیت‌ ها دارای مزایا و معایبی است. از حمله مزایای پتینه کاری می ‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

آشنایی با معایب پتینه کاری

پتینه با تمامی این مزایا‌ها، معایبی نیز دارد. که عبارتند از:

معرفی انواع پتینه

همان گونه که پیش از این بیان کردیم، پتینه کاری با استفاده از الگوهای زنگ زدگی ابزاری گرفته شده‌ اند که به صورت طبیعی یا غیر طبیعی تشکیل شده است.

پتینه سبز به صورت طبیعی بر روی برنز و مس تشکیل می ‌شود. انواع مختلف پتینه به شرایط محیطی مختلف مانند حاوی مخلوط‌ های مختلف کلرید مس، سولفید، باران اسیدی، کربنات و سولفات بستگی دارد. در مناطق روستایی به دلیل هوای پاک، پتینه از طریق واکنش شیمیایی آهسته مس با کربن دی‌اکسید و آب ایجاد می‌ شود. تشکیل و توسعه یک لایه پتینه در هوای طبیعی سالیان متمادی طول می‌ کشد. توسعه پتینه و گسترش آن در محیط‌های ساحلی و هوای دریایی مرطوب نسبت به سایر مناطق سریع ‌تر است.

معرفی انواع پتینه

در این نوع از پتینه، در برخی موارد به منظور زیباسازی فضا از رنگ مس استفاده می شود. تکنیک‌ های متنوع در اجرای پتینه سبب به وجود آمدن مدل ‌های مختلف پتینه کاری شده است. هر یک از مدل‌ های مختلف پتینه کاری با توجه به سبک طراحی، سلیقه مشتری و دیزاین فضای مورد نظر انتخاب و اجرا می ‌شود. این مدل‌ ها عبارتند از:

کاربرد‌های مختلف رنگ پتینه

مراحل اجرای رنگ پتینه

پتینه کاری مطابق با مراحل زیر انجام می‌شود.

اجرای هر نوع پتینه به مواد اولیه ‌ای نیاز دارد. تهیه این ابزار به نوع پتینه، نوع تکنیک، فضا، طرح انتخابی، سطح و اجسام موردنظر بستگی دارد؛ بنابراین پیش از شروع کار لازم است که این موارد مورد توجه قرار گرفته شود.

ایجاد زیر ساخت و زیرسازی مناسب پیش نیاز این مرحله از پتینه کاری است. اجرای یک رنگ پتینه زیبا، مرغوب و پاکیزه به زیرسازی مناسب بستگی دارد.

مسطح سازی سطح مورد نظر برای اجرای پتینه در این مرحله انجام می ‌شود. اجرای این کار با چسب چوب و فلک امکان‌ پذیر است. برای این کار اجازه دهید که چسب نیمه خشک شود. حال با استفاده از خمیر مخصوص پتینه و کاردک سطح مورد نظر را پوشش دهید.

در مرحله نهایی با استفاده از شابلون‌ های مختلف و ابزار نقاشی طرح مورد نظر بر روی سطح اجرا می ‌شود. علاوه ‌بر این می ‌توان این کار را با حرکت انگشتان و دست اجرا کرد. پس از اتمام این مرحله اجازه دهید که سطح پتینه کاری شده کاملا خشک شود.

مراحل اجرای رنگ پتینه

انواع تکنیک ‌های پتینه کاری

پتینه انواع مختلفی دارد که که معروف ترین آن بر روی دیوار اجرا و به عنوان دیوارپوش به کار گرفته می ‌شود. این تکنیک با استفاده از ابزار کاردک بر روی دیوار اعمال می‌شود. انواع دیگر پتینه جنبه هنری بالاتری دارند. در حالت کلی پتینه به دو نوع بافت دار و مسطح  تقسیم می‌ شود که به طور معمول با رنگ بر روی سطح اعمال می ‌گردد. برخی از تکنیک های پتینه کاری با استفاده از ابزار مختلف به شرح زیر است:

در این روش پارچه به رنگ پتینه آغشته شده و با استفاده از روش ‌های متفاوت و خلاقانه به سطح دیوار کشیده می ‌شود. به عنوان مثال می ‌توان پارچه را به صورت ضربه‌ ای به سطح دیوار تماس داد.

پتینه کاری با اسفنج یکی از ساده‌ ترین و زیباترین تکنیک‌ های پتینه کاری بر روی دیوار است. برای این کار لازم است که زمینه دیوار رنگ آمیزی شود. بهتر است پیش از رنگ آمیزی با اسفنج بر روی این سطح، با استفاده از یک روزنامه رنگ اسفنج گرفته شود.

پتینه کاری با کاردک روشی مطلوب برای کهنه نشان دادن دیوار است. در این تکنیک با استفاده از یک کاردک رنگ دیوار از روی سطح آن پاک می ‌شود. کشیدن محکم‌ تر کاردک بر روی دیوار، نتیجه بهتری را ایجاد خواهد کرد.

در این روش از با ترکیب مواد متنوعی مانند پودر مل، آب و رنگ روغنی و روغن الیف خمیری نسبتاً نرم و شل برای بافت دار کردن پتینه ایجاد می‌ کنند.

این تکنیک نیر با استفاده از پارچه اجرا می‌ شود. اما تفاوت آن است که پارچه به جای ایجاد اثر رنگ بر روی دیوار، رنگ اضافه را از روی آن بر می دارد.

تکنیک راه راه کردن تنها برای دیوار و به ویژه دیوار اتاق خواب استفاده می ‌شود. اجرای این نوع از پتینه کاری نیازمند یک فرد متخصص است؛ چرا که نسبت به سایر تکنیک ‌ها کمی دشوارتر است.

در این روش نیز با استفاده از ماده ‌ای خمیری، حجمی بر روی دیوار یا اجسام قرار داده می ‌شود. ماده به کار رفته در اجرای این نوع از پتینه منعطف و خمیری است. پلاستر و پتینه خمیری نام دیگر این تکنیک هستند.

انواع تکنیک ‌های پتینه کاری

جمع بندی

در این مطلب توضیحات لازم در رابطه با رنگ پتینه که از انواع رنگ سلولزی است را برای شما عزیزان شرح دادیم. استفاده از رنگ پتینه در دکوراسیون داخلی می تواند جلوه ‌ای متنوع و زیبا ایجاد کند. به طور کلی پتینه از مزایای بالایی برخوردار است. همین امر سبب گسترش استفاده از آن در مکان و فضاهای مختلف شده است. امیدواریم با خواندن این مطلب اطلاعات کافی در رابطه با پتینه را به دست آورید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *